Olvasd el: COVID kerekasztal

Praxismenedzsment Konferencia 2020. november 14.

COVID kerekasztal

Az összefoglalót írta Dr. Lukács Zoltán igazgatóhelyettes, Alpha-Vet Kft.

A koronavírus járványról, a víruskimutatásról, a laborok jelentőségéről és a magyarországi vérplazma terápia eredményeiről beszélgettünk vendégeinkkel Dr. Rusvai Miklós virológus, egyetemi tanárral, Dr. Lacza Zsombor szakorvossal, a Testnevelési Egyetem rektor helyettesével, Dr. Gyetvai Béla mikrobiológussal, az Alpha-Vet Kft. járványügyi felelősével és Dr. Móré Attila elnök úrral, az Alpha-Vet Holding tulajdonosával.

A 2020-as koronavírus járvány kórokozójáról.

Az emberekben fertőzést okozó négy klasszikus koronavírus típus már legalább ötven éve ismert, a garatban, az orrüregben általában a légutakban előforduló úgynevezett nátha vírusként. Az influenzaszerű tünetekkel jelentkező, felső légúti megbetegedések esetén legalább 20 féle vírus ismert. Az utóbbi 20 évben felbukkant és járványt okozó három vírus közül a SARS-CoV 1, 2002, 2003-ban jelent meg, ezt követte a MERS-CoV 1, ami a Közel-Keleten 2012-ben okozott megbetegedéseket és a legújabb vírus a 2019. december 18 óta ismert SARS-CoV 2 néven. Ezek az újabb típusú koronavírusok sokkal komolyabb megbetegedést okoznak. Mind az alfa koronavírusok mind a béta koronavírusok között több száz denevérvírus ismert, melyek közül tulajdonképpen több „ugrott” már át emberre, de állatokra is. Ezek a vírusok eredendően denevérvírusok és időnként gazdafajt váltanak mivel a koronavírusok mutációra rendkívül hajlamosak.

A koronavírusok a külső úgynevezett „S” azaz spike proteinjeikkel kötődnek a sejt megfelelő receptoraihoz, ami a vírusfertőzés első lépése, enélkül a vírus nem tud behatolni a sejtbe. A másik fontos elemük a genom, amely a sejten belül kezdi termelni a virionokat. A spike proteineknek nagy a jelentősége, mivel ezek ellen termelődnek az úgynevezett neutralizáló hatású ellenanyagok, amik mind az átvészelés mind az immunizálás során képződnek a szervezetben és ide kapcsolódva megakadályozzák, hogy a vírus a sejt ACE receptorához kötődhessen. Az ellenanyagok gátolják a vírusnak egyrészt a sejtbe jutását másrészt pedig a sejt endoszomáiból való kiszabadulását, következésképpen a vírustermelődés nem indul meg a szervezetben tehát védett lesz a szervezet vagy csak nagyon mérsékelt betegséget eredményező vírusszintézis folyik. Ennek az „S” proteinnek a génje pontosan ismert és ezt kivágva lehetséges vektor vakcinákat készíteni. Bizonyos vakcinák ugyanezt a gént messenger RNS-ként használják, és a génbe jutva a sejt fogja termelni majd az ellenanyagot. Jelenleg az oxfordi, az orosz és a kínai vakcinák ezt a gént tartalmazó vektor vakcinák az amerikai vakcina pedig egy mRNS vakcina.

A SARS-CoV 2 kimutatása

A PCR technológia a SARS-CoV 2 meglehetősen specifikus genetikai anyagát mutatja ki. Az immunkromatográfiás módszerrel az antigént vagy az ellenanyagot lehet detektálni. Maga a vírus a szimptóma megjelenésétől körülbelül egy hétig, tíz napig intenzíven van jelen. Ezt követően két hét múlva már olyan alacsony lesz az előfordulása, melyhez a kazettás módszer érzékenysége már nem biztos, hogy elegendő. A kazettás teszttel szemben a PCR-nek nagyobb az érzékenysége. Amikor intenzív a vírusürítés, akkor mind a két teszt elég nagy pontossággal használható. Az ellenanyagok a tízedik-tizenkettedik naptól kezdenek emelkedni egy ideig perzisztálnak majd valamivel később kiürülnek.

A koronavírusos betegek kezelése

Az orvosok jól tudják, hogy hogyan kell ezeket a betegeket kezelni hagyományos módszerekkel az intenzív ápolás és a kórházi ápolás eseteiben. Mivel a tünetek kezelésén kívül nincsen közvetlenül a koronavírus ellen használható hatékony gyógyszer, ezért az elmúlt időszakban több olyan gyógyszer – melyet nem a koronavírus kezelésére hoztak forgalomba, de alternatíva híján felmerült a használata – mellett felmerült a plazmaterápia lehetősége is.

A gyógyszerek közül a Remdesivir amely a Gilead nevű cégnek a terméke és Ebola ellen fejlesztették ki egy direkt antivirális szer, mely elpusztítja a vírust ugyanúgy mint ahogy az antibiotikumok a baktériumokat. Ezt a készítményt nem egyszerű gyártani, és Magyarországon szigorúan klinikai vizsgálat keretében, nem betegellátásra, hanem kutatás céljára használják és eddig kb. 260 embert kezdtek el kezelni több centrumban. A Remdesivir olyan betegek számára alkalmas, akik kórházban kezelt betegek, rosszul vannak és az állapotuk folyamatosan romlik de még nincsenek lélegeztetőgépen. A nemzetközi tapasztalatok ezzel a szerrel kapcsolatban vegyesek, de inkább pozitív, mint negatív. Tehát nem egy csodaszer, nem pusztítja el a vírust egyik pillanatról a másikra, de valamennyire hatással van ezeknek a betegeknek az állapotára. A másik a Favipiravir, amelyet influenza ellen fejlesztettek ki és nincsen engedélye arra, hogy COVID ellen lehessen használni. Európában csak kettős vak, kontrollált klinikai vizsgálat keretében lehet elkezdeni használatát. Ez egy tablettás készítmény és azt a betegcsoportot célozza meg, amely bizonyosan elkapta a vírust, de még nincsenek kórházban. Ennek a hatékonysága sem olyan nagyon erős egyébként.

A koronavírus kiváltotta immunválasz

Az IgM-nek a hatékonysága a vírustermelődés csökkenésében és a vírusfertőzés megakadályozásában, a klinikai tünetek gátlásában jóval kisebb, mint az IgG-é. Az IgG az „S” fehérje ellen termelődik. A víruskomponensek közül a nukleoprotein ellen is termelődnek még ellenanyagok.

Az immunreakció része a hosszantartó tartós fertőzések esetén az autoimmun reakciók kialakulása is, hiszen a fertőzés során a széteső sejtekből olyan anyagok is kiszabadulhatnak, amikkel különben az immunrendszer nem találkozik. Mindez autoimmun reakció kialakulásához vezet melyet leírtak a COVID betegek egy részénél.

Egy enyhe fertőzés következtében a tünetek, a betegség nem súlyos, ennek következtében immunitás alakul ki. A tüdő alveolusban a T-limfociták az alveoláris makrofágok beindítják a normális immunreakciót és ennek következtében immunglobulinok képződnek. Amennyiben súlyosabbra fordul a helyzet, a betegség elhúzódik, súlyos életveszélyes immunreakció alakulhat ki, a páciens kórházba kerül majd lélegeztető gépre. Ilyenkor a kapillárisok belsejéből nagy mennyiségű savó lép ki, nagy mennyiségű gyulladásos sejttel együtt, adott esetben eritrociták is és ilyenkor a tüdő intersticiumát infiltráló immunsejtek rendkívül sok citokint termelnek. Ezek hatására beindul egy citokin kaszkád, mert ezek a citokinok még több immunsejtet vonzanak az adott területre és ezáltal egyre súlyosbodik a folyamat. A tüdő alveolusa is megtelik különböző gyulladásos sejtekkel, fehérjében dús savó tölti ki, és gyakorlatilag lehetetlenné teszi a légcserét, emellett az alveoláris hámsejtek osztódása miatt nem termelődik a surfactant sem. Emiatt alveolus kollapszus jön létre elzáródik, megtelik az alveolus és ilyenkor lélegeztető gépre kell tenni a pácienst hiszen értelemszerűen légtelen a tüdő jelentős része. Ezek az immunrendszert aktiváló mediátor anyagok kis mennyiségben szükségesek, de egy túlzott reakció esetén életveszélyes állapotot hozhatnak létre.

A plazmaterápia alkalmazása COVID betegeken

A gyógyultak plazmája tulajdonképpen két szinten is tud hatni a betegekre. Egyrészt a plazmában levő IgG ellenanyagok semlegesítik a vírust, másrészt a citokin vihart valamennyire csendesítik. Nagyon nehéz olyan alanyt találni, akiben elég magas az IgG szint. Azok, akik segíteni szeretnének és átestek a COVID fertőzésen jelentkezhetnek donornak. www.donornakjelentkezem.hu

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a donoroknak az egynegyede lesz alkalmas. A levett plazmát az Országos Vérellátó Szolgálat átfuttatja a saját rendszerén és utána kerülhet beadásra a jelenlegi hét-nyolc COVID centrumban. Jellemzően olyan betegek kapják meg, akikben aktív a betegség, rohamosan romlik az állapotuk, de még nincsenek lélegeztető gépen. Egy vagy két egység beadása után a CRP szint, ami egy ismert gyulladásmarker 120 körüli értékről egy hét múlva 40-re csökkenthető, (normál érték: 8 alatt) vagyis a gyulladásos paraméterek egyértelműen javulnak a plazma beadásra és ez körülbelül 100 embernek vagy száznál több embernek elég volt ahhoz, hogy kijöjjön a betegségből és meggyógyuljon.

Vállalkozások COVID elleni lépései

A védekezés egyik nagy csoportja az úgynevezett restriktív jellegű stratégia a másik a permisszív jellegű stratégia. A Világ túlnyomó része a restriktív stratégiát választotta ebben a járványhelyzetben, ami igazából azt jelenti, hogy alapvetően korlátozással próbálja elejét venni annak, hogy a vírus terjedése túlságosan gyors legyen. A permisszív stratégia, amikor a nyájimmunitást minél hamarabb próbálja elérni a járványvédelmi rendszer. Az Alpha-Vet Kft. 550 dolgozójának az egészsége illetve fertőzés esetén minél kevesebb tünettel való megjelenése a cél. Egyrészt az emberek közvetlen egészségéről, másrészt az Alpha-Vet működőképességének a fenntartásáról van szó. Csökkenteni kellett a kontakt lehetőségeket, javasolt az A és B munkacsoport, a home office és a digitális kommunikáció kialakítása ahol lehetséges valamint a D-vitamin szedése, az elasztin-hidroklorid szemcsepp és orrcsepp használata is. Ajánlott a szellőztetés, hogyha együtt kell dolgoznia több embernek. El kell látni az embereket védőfelszerelésekkel és fertőtlenítőszerrel. A szűrés és a felderítő intézkedések is rendkívül fontosak. Hőmérsékletmérés mindennap történjen reggel és délután a munkahelyen. Légúti tünetek esetén elkülönítés illetőleg a kazettás antigén tesztek elvégzése 15 percen belül eredményt tud biztosítani.

A kontakt kutatás és a háziorvossal a kapcsolatfelvétel is javasolt. Saját PCR laboratóriumunk, az Alpha-Vet személyzetének a vizsgálatára terjed ki és csak tájékoztató érvényű, de az összemérések során a pozitív és a negatív egyezések 100%-osak voltak más laboratóriumok eredményei alapján. Az Alpha-Vet-nek nem csak az 550 dolgozóját, hanem tulajdonképpen 2000-3000 családtag egészségét is érinti a járványvédelem ezen túlmenően pedig közvetett módon a gyógyszerellátást a rendelők és az állattartó telepek működését és az élelmiszer előállítását is.

Mi van az állatorvoslásban használt hatóanyagokkal?

Az ivermectint először ausztrál és újzélandi kollégák kezdték el vizsgálni és a COVID 19 betegségben jó hatásfokról számoltak be és az ő híradásaik nyomán kezdődött tulajdonképpen az ivermectinnek az ilyen irányú kipróbálása. Humán használatra engedélyezett készítmény Magyarországon jelenleg nincs. Senkinek nem ajánlható és nem mondható, hogy az ivermectin az egy jó szer. Orvos Facebook csoportok létesültek már az ivermectin hatásának propagálására Magyarországon is tehát több forrásból különböző országokból kedvező hatását tapasztalták az ivermectinnek. A gyógyszerek engedélyezésének folyamata és a gyógyszerhasználat szabályozott keretek között folyik a COVID vonatkozásában is. A kutatóktól a gyakorló szakembereken keresztül nagyon sokan dolgoznak a hatékony és jó megoldáson. Reméljük mielőbb megfelelő gyógyszer lesz elérhető és jelentősen visszaszorítható lesz ez a Világjárvány!

A kerekasztal beszélgetést felvételről az alábbi videóban tekinthetitek meg:

Köszönjük szépen a kerekasztal meghívott előadóinak a válaszait és résztvevőink kérdéseit. Reméljük a PMK további programjai is hasonlóan nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Várunk benneteket webinárunk további szekció napjain olyan érdekes témákkal, mint az állatorvosi vírusellenes kezelés, az ortopédia vagy a klinikai képalkotó illetve laboratóriumi vizsgálatok, melyek segítik a rendelőben dolgozó kollégák szakmai felkészültségét és a magas szintű betegellátást!