Lélekemelő szavakkal köszöntötték a PMK hallgatóit

A Covid-19 nem csak a Praxismenedzsment Konferencia módjában, de témájában is nyomot hagyott, hiszen, ahogy sok más szakmát is, az állatorvoslás területein dolgozók mindennapjait is befolyásolja e járvány jelenléte. Hogy könnyebb legyen átélni e vészterhes időket, Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem Rektorának és Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnökének köszöntőjéből szeretnénk most tolmácsolni nektek azokat a biztató szavakat, melyek erőt adhatnak nektek a mindennapokra.

Prof. Dr. Sótonyi Péter így köszöntötte a hallgatóságot:

„Kedves Kollégák.

Most, amikor újra a tömeges megbetegedések időszakát éljük, sőt nem is újra, hanem igazából most kezdődik, a járvány felfele ível. Szomorú, hogy nem az egyetemünk aulájában tudjuk megrendezni a  praxiskonferenciát amely oly sikerrel volt mindig önök felé. 13 alkalommal rendeztünk itt az aulában ilyen konferenciát. Sajnos ezt a tizennegyediket ugyanúgy, mint a tavaszi webináriumot, ahol a praxismenedzsmentről szó volt, online viszonyok között kell megrendezni.

Én mégis arra kérek mindenkit, hogy a lehető legnagyobb optimizmussal tekintsünk előttünk álló nehéz időkre, mert arra szükség van. Optimizmusra, összefogásra. Ez a két szó, ami szerintem meghatározza a jövőnket. És azt nézzük, hogy ebben a nehéz helyzetben, ami előttünk van akár a praxisban dolgozók, az itt az egyetemen az oktatásban, milyen előnyt is tudunk kovácsolni. Mert azt is lehet kovácsolni: előnyt.”… „.Igen, hiszen az online oktatásban olyan jártasságra tudunk szert tenni és tettünk szert, amit a későbbiekben akár a graduális, de sokkal inkább a posztgraduális képzésében hasznosítani tudunk.”

Dr. Gönczi Gábor a rektor úr szavaihoz csatlakozva elmondta, hogy

„…valóban ilyen emberpróbáló és egy teljesen ismeretlen időszakban vagyunk. Minden bizonytalan. Nehezen modellezhető, hogy holnap-holnapután mi történik akár járvány, akár emberi kapcsolatok ügyében, hiszen most elsődleges az, hogy a járványt amennyire lehet, fékezzék. Ebből következőleg az emberi kontaktusaink biztosan sérülnek. Emberpróbáló ez az idő és én mindenkinek azt kívánom az összefogáson kívül, hogy türelmesek legyünk. Kedves Kollégáim! Mindenki frusztrált, mindenki ideges, mindenki feszült rettenetes módon. Az emberi kapcsolatok normális megőrzésének csak az a módja, hogy ha tudunk nyelni kettőt-hármat, akár hátra lépni és újra gondolni. Mindenképpen próbáljatok meg egymással, a családotokkal, ügyfeleitekkel türelmes lenni. Tudom, még a leginkább az ügyféllel a legkönnyebb türelmesnek lenni, mert csak néhány percig van kontaktusban az ember, nem adott esetben egész nap. De valóban erre szükség van valamilyen módon, ezt a mostani kifordult világot is élhető világgá kell formálnunk a magunk környezetében, és ez nagyon sok szempontból rajtunk múlik.”

Dr. Sótonyi Péter szavaival élve mi is kívánjuk, hogy

„ezt a praxismenedzsment konferenciát teljes odaadással, sikerrel hallgassátok végig. És azt is kívánom, hogy jövőre már – nem csak kívánom, biztos is vagyok benne, hiszen én mindig optimistán néztem a jövőbe-, már kontakt formában, személyes jelenlétetekkel, jelenlétünkkel tudjuk közösen megnyitni és közösen hallgatni.”