Dr. Kurucz János

Kurucz doktor a lovak gyógyítására tette fel az életét, a hetvenes évek végétől halála napjáig az állatjólét érdekében dolgozott. Komoly tapasztalattal rendelkezett a versenylovak kezelésének területén is. 1988-ig a lóversenypályán dolgozott, majd később is számtalan tulajdonos versenylovának lett a kezelő állatorvosa. Szakágaktól függetlenül komoly szaktekintéllyé vált az évtizedek alatt.

 

Mindig nyitott volt az új dolgokra és a szakmai kihívásokra a lovak védelmében. Elsőként állt stábjával a tizenöt éve indult Nemzeti Vágta mögé. Az elmúlt években a Kincsem Parkban és Alagon is gyakran megfordult, a 2020 nyarán bevezetetett állatjóléti előszűrés alkalmával. A lovak, a lovasok és a sportág védelme érdekében állt a versenyszervező és az ügy mellé. A lóversenysport minden szereplője hálás lehetett, hogy egy ilyen kaliberű szakember segítette a versenyüzem munkáját hétről hétre. Hatalmas tapasztalata és megalapozott véleménye segítette a trénerek és a pályaállatorvosok munkáját. Vallotta, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy lóversenyen csak egészséges, fitt állapotban lévő, az adott távra jól felkészített telivérek induljanak.

Útmutatásait tovább visszük, emlékét megőrizzük!

 

Dr. Kurucz János szakmai életútja

1979-1980 A gödöllői Állatkórházban, a Bucsy-Michalik-Mezősi-Perényi-Bodó team mellett ismerkedett meg a lógyógyászattal, pataszabályozással, patkolással.

1980-85 Elvégezte az Állatorvostudományi Egyetemet, közben patkolókovácsként dolgozott.

Diplomamunkáját a „Duna-menti országok Lipicai törzsei” címmel, Ausztria-, Csehszlovákia és Magyarország lipicai tenyészeteiben végzett kutatások eredményeként alkotta. A dolgozat azóta is számos, a témával kapcsolatban megjelent könyv, tudományos értekezés forrásmunkájaként szerepel. Közben az egyetemi ösztöndíj kiegészítéséhez jó alapot biztosított a patkolókovács munka.

1985-ben cum laude diplomázott. Freudenauban az osztrák galopp pályán, valamint a Spanische Hofreitschule-nál működő „Pferdklinik Rákóczi”-nál dolgozott.

1986-1988 Az alagi tréningtelep (300 angol telivér-, 120 ügető versenyló, Diplomata Lovarda 40 félvér) állatorvosa lett. A Magyar Lóverseny Vállalat „üzemi állatorvosaként” a magyar lóversenysportban előszőr ő teremtette meg a versenylovak radiológiai vizsgálatának feltételeit.

1989-ben a Nemzeti Lovarda az Állatorvostudományi Egyetem tanüzemeként 6 éven át klinikai állatorvosként a mindennapi ellátás mellett sebészeti gyakorlati bemutatókat tartott.

1990-ben magánállatorvosi praxisba kezdett, melynek keretein belül Magyarországon elsőként teremtette meg a lovak tartási helyén kivitelezhető radiológiai vizsgálatok feltételeit.

1991-ben istállókörülmények között végezhető légúti endoszkópia vizsgálatok feltételeit valósította meg.

1992-ben az orthopédiai ultrahang vizsgálatokat vezetett be hazánkban előszőr. A mai értelemben vett korszerű sántaságdiagnosztikai, valamint légúti diagnosztikai vizsgálatok-, a lovak adás-vételével kapcsolatos állatorvosi vizsgálatok magyarországi meghonosításában elsődleges szerepe van.

1996-ban a lóval kapcsolatos műtéti lehetőségek kiterjesztésére Tóth József Professzorral és Bodó Gábor Professzorral közösen létrehozta az Equi-Med Mobil Kft-t, egy saját fejlesztésű, hordozható hidraulikus műtőasztal és a hozzátartozó kiegészítők kialakításával. Ennek köszönhetően az állat tartási helyének közelében képesek pár perc alatt fölállítani egy ló műtőt és az arthroscopia-tól a laryngoplastica-ig, minden lónál végezhető műtéti megoldást kivitelezni.

A 2000-es Sidney Olimpián lett „sláger” kezelés lovak orthopédiai problémáinál a „Shock wave”/”Stosswellen”, azaz ballisztikus lökéshullám terápia. Ezt az eljárást honosította meg 2002-ben Magyarországon.

2003-ban a székhelyén, Őrbottyánban egy korszerű ébresztőbox és műtőhelyiség kialakításával szélesítette az egyébként „táskás állatorvosi praxis” nyújtotta palettát.

Pályája 35 éve során számos egyetemista, ill. nem sokkal a tanulmányok befejezését követő stádiumban lévő Kollégina/Kolléga kezdte mellette a tevékenységét.

2002-ban néhány lelkes társával együtt létrehozott a Magyar Állatorvosi Kamara-, ill. az Osztrák Gazdasági Kamara közreműködésével egy lógyógyász képzést, melynek során 36 különböző témában, a világon akkoriban az adott szakterület N°I-jának tartott előadót sikerült megnyerniük.

A Magyar Állatorvosi Kamara Lógyógyász Specialistája.

1996-2016 között a köztestületi kamara megalakulásától kezdve a szervezet országos alelnöke.

1996-2016 között tagja volt „Az Állatorvosok Egészségéért Közhasznú Alapítvány” kuratóriumának.

2001-2009 között a Magyar Állatorvosi Lógyógyász Tagozatának elnöke.

Az alapítása óta, tagja az Alpha Holding által alapított „Év állatorvosa díj” kuratóriumának.

2016-ban Kómár Gyula sebész professzor emlékére alapított díj kitüntetettje.

2019-ben a magyar lógyógyász állatorvosok által alapított legmagasabb szintű díj, a Pósz Béla díj kitüntetettje.