Dr. Diószegi Zoltán

állatorvos, ortopéd sebész

Kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos, a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület alapító tagja, első elnöke.

1966-ban született Budapesten, ahol 1990-ben diplomázott az Állatorvostudományi Egyetemen.

A végzést követően a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasaként kezdett dolgozni az egyetem Sebészeti tanszékén, ahol a mindennapi klinikai munka mellett hamar bekapcsolódott a graduális és posztgraduális oktatásba is.

1993-ban a Svájci központú AOVET Magyarországra kihelyezett alap kurzusán, majd 1994-ben a haladó kurzusán instruktorként vett részt.

1995-ben kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos másoddiplomát szerzett, mely képzésben annak megindulása óta tantárgyfelelős oktatóként is részt vesz.

1998-ban belép a Nemzetközi Könyök Munkacsoportba, majd az itt szerzett ismeretekkel felvértezve megkezdi a hazai állatorvosok és állattartók megismertetését a kutyák könyökízületi dysplasiájának fogalmával, klinikumával.

2001-ben tizenhárom kollégájával együtt megalakítja a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesületet, melynek elnöki tisztét is ellátja az első nyolc évben. A jelenleg 33 tagot számláló egyesület az első és legnagyobb taglétszámú független szakmai szervezet mind a mai napig.

2004-től Magyarországon elsőként megkezdi az arthroszkópia diagnosztikai és terápiás alkalmazását kutyákon, melyben csaknem tíz évig nem akad követőre. 2007-ben szerkesztésében jelenik meg a Kisállat-ortopédia című könyv, mely ennek a dinamikusan fejlődő tudományterületnek az első, magyar nyelvű tankönyve. A hazai kamarai rendezvények, országos konferenciák mellett, meghívott előadóként vesz részt Abu Dhabi, Bulgária, Csehország, Dubai, Lengyelország, Románia, Törökország egyetemein, nemzetközi kongresszusain. Klinikai tevékenysége a Sebészeti tanszék Csont- és Ízületsebészeti műtőjének szakmai irányításával egészül ki. Idővel az általa elvégzett műtétek száma meghaladja a tízezret, melyek közül számosat ő honosít meg a hazai klinikai gyakorlatban. A hosszú évek alatt felhalmozott tudást – a klinikumban dolgozó kollégák számára – egy újfajta képzési forma, az elméleti és gyakorlati ismereteket is nyújtó workshop-ok szervezésével, lebonyolításával adja át.

Fontosnak tartja az állattulajdonosok ismereteinek a növelését is, ezért kilenc másik kolléga közreműködésével 2014-ben megjelenik „A velünk élő kutya az állatorvos szemével” című könyve is.

Az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti Tanszékét 2017-ben, 26 év után hagyja el, hogy megalapítsa saját sebészeti praxisát.

Előadásai

A könyökízületi dysplasia korai diagnosztikája

2022. november 12.