Dr. Bánfi András

kisállatgyógyász baleseti- és ortopédia sebész szakállatorvos

Orvosi iskolák: Állatorvostudományi Egyetem

Gyakorlat / Rezidens: Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszéke, Hannoveri Egyetem, PrimaVet Kisállat-Rendelőintézet vezetője

Speciális szakterületek: ortopédia- és traumatológiai esetek (kereszteződő szalag szakadások, térd ízületi műtéti megoldások – TPLO- törések)

1985-ben fejezte be az Állatorvostudományi Egyetemen a tanulmányait, ahol a Sebészeti és Szemészeti, valamint a Kórbonctani Tanszéken készítette el diplomadolgozatát a daganatok egy eddigieknél kevésbé fájdalmas és veszélyes vizsgálati módszeréből, „A daganatok vékonytűaspirációs cytodiagnosztikája” címmel.

1985-1992 Még ebben az évben felvették a Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika oktató állatorvosai közé. Itt a Kisállatok Kórházában dolgozott 1992-ig. Ez idő alatt a számos műtéti eljárás megismerése és begyakorlása mellett a hallgatók sebészeti és szemészeti gyakorlati oktatásából is kivette a részét.

Számos német-ausztriai- és svájci kongresszuson vett részt, előadást tartott többek között Bécsben és Lipcsében. Kezdeti kutatott témái a csontdaganatok és az ízületi porcleválás mellett a kereszteződő szalag szakadásának műtéti megoldásai voltak. Később a számára oly hangsúlyos traumatológiai és ortopédiai kérdések mellett, többek között az idős állatok megbetegedéseivel, gerontológiai kérdésekkel foglalkozik, szakértője lett a Pfizer gyógyszergyár állatorvosok számára kidolgozott geriátriai programjának, amit „Pfizer Szenior Egészségprogram” címmel publikáltak, és egy magyarországi előadókörút keretében az számos pontján megtartott konferenciákon előadott.

1984- be 6 hetes, 1989-ben 4 hetes hannoveri egyetemi továbbképzésen vett részt.

1997 óta rendszeres résztvevője Németországban és Svájcban a DVG, és a Baden-Badenben megrendezésre kerülő évi konferenciáknak. Gyakori hallgatója az Osztrák Állatorvosi Kamara salzburgi és bécsi szakkonferenciáinak. Az azóta eltelt időben folytatva a külföldi kongresszusokon való részvételt, az egyre erősödő színvonalú állatorvosi kongresszusok állandó részvevője és előadója Zsoldos László dr.-al. Számos megyei kamarai konferencia rendszeres meghívott előadója.

1990-ben a Prim-A-Vet KFt alapító tagja, és a beinduló állatkórházi munkában eleinte csak másodállásban vesz részt, majd egy év múlva már főállásban, kilépve az egyetem kötelékéből.

Publikációk: a MAL-ban 4 eddig megjelent cikke mellett (legújabb, társszerzőként: „Veleszületett patellaficam újszülött csikóban”) a kisállatpraxisban 4 írása, valamint társszerzőként az amerikai „Oncology” című nemzetközileg is elismert szakfolyóiratban „Free Radical and Antioxidant Properties of Blood and Lymph Nodes of Healthy Dogs and Dogs with Lymphoma” (A szabadgyök-reakciók és az antioxidáns védekezés elemeinek vizsgálata egészséges és lymphomás kutyákban) címmel jelent meg munkája. Nem állatorvosoknak szóló, ismertető cikkei 9 éven át jelentek meg a Blikk című napilap állatorvosi rovatában heti rendszerességgel, és állatorvosi rovatot vitt a Calypso rádióban 7 éven át, havi rendszerességgel.

1996- ban az első budapesti kamarai választásokon az Állatorvosi Kamara Budapesti Szervezetének etikai bizottsági tagjává választották, mely mandátumot 2000-ben megtartott új választáson megújították.

2004-től a kamara Szakmai és Továbbképzési Bizottságának tagja, feladatai közé tartozik az egyre népszerűbb évenként megrendezendő szakmai konferencia megszervezésében való aktív részvétel is. Egyéb konferencia sorozatok szervezésében is részt vesz, mint pl.: a félévenként megrendezésre kerülő „Prima-Katedra” előadás-sorozat, vagy az évenkénti Hungarovet-Hungaromed Állatorvosi Konferencia.

Elvégzett tanfolyamok, továbbképzések: állatorvosi és embergyógyászati csontsebészeti „AO” kurzus, röntgenológiai továbbképzés I-IV. A 2003-ban másod-, szakosító diplomát szerzett „kisállatspecialista szakállatorvosként”, mely egyetemi, 6 féléves, diplomamunkával és államvizsgával végződő postgraduális képzés volt.

A 2002-ben megalakult Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület két ciklusban megválasztott alelnöke.

A Magyar Állatorvosi Kamara Országos Küldöttgyűlése „az év állatorvosa Magyarországon 2009” címmel tüntette ki

Aktuális előadásai

Térdízület betegségei

2022. december 3.

A vállízület sebészeti elváltozásai

2022. december 3.