Laparoszkópos műtétek a kisállatpraxisban

2023. november 4.

A laparoszkópia egy olyan típusú endoszkópos beavatkozás, amely lehetővé teszi a hasüreg és a medenceüreg diagnózisát és operációját a has felnyitása nélkül.

Ezt az eljárást más néven kulcslyuk sebészetnek vagy minimálisan invazív sebészetnek is nevezik. A laparoszkópia lényege, hogy a hasat nem kell felvágni, ehelyett kisebb nyílásokon (2 vagy 3 darab 1-2 cm átmérőjű) csak a bőrt és a hasfalat szúrják át. Ezekeken a nyílásokon keresztül speciális orvosi eszközöket vezetnek a hasüregbe, amellyel elvégezhetik a mintavételt vagy a műtétet. A laparoszkópia, ami az emberi sebészetben már nagyon népszerű, most már a kedvenc állatainknál is elérhetővé teszi ezeket az előnyöket.

A laparoszkópia legfontosabb és vitathatatlan előnyei a hagyományos műtéttel szemben – és más endoszkópos beavatkozásoknál is – a kisebb műtéti terhelés, alacsonyabb kockázat, rövidebb gyógyulási idő és gyorsabb felépülés. Ennek oka, hogy a laparoszkópia során nincs szükség nagy hasi metszésre, csak néhány apró bemetszésre. Ennek eredményeként csökken a műtét utáni fájdalom (ami 65%-kal alacsonyabb a hagyományos ivartalanításhoz képest), csökken a fertőzés kockázata és várhatóan gyorsabb felépülés. Ráadásul olyan területekre is el lehet jutni, ahova hagyományos műtéti eljárással nem lehet.