3000 TPLO műtét tapasztalata

2023. november 4.

A térdizületi elülső keresztező szalag szakadása kizárólag műtéti úton kezelhető, minden egyéb gyógyszeres kezelés hiába való és eredménytelen, a kutyák sípcsonti felületének ferde hajlásszöge miatt. (A hátra felé lejtő sípcsonti izfelszín miatt a térdizületet alkotó csontvégek elcsúsznak egymáshoz képest a szalag szakadását követően, ami súlyos porckárosodást eredményez.)

A műtét legfontosabb lépése a ferde, hátrafelé lejtő sípcsonti felület merőlegesre állítása a sípcsont tengelyéhez képest. Ezzel a módszerrel véglegesen stabilizálható a térdizület és biztosítható a jövőben a teljes értékű, fájdalommentes lábhasználat.

Ezt a műtétet TPLO –műtétnek hívják (tibial plateau leveling oszteotomy) ami a világ legelterjedtebb és legkorszerűbb műtéti megoldása, amit Magyarországon egyedülállóan klinikánkon végzünk több mint 25 éves tapasztalattal, a nagytestű kutyáktól a miniatűr fajtákig bezárólag. A TPLO műtéteket már arthroszkóposan ill. microarthrotómiával is el tudjuk végezni, ami még inkább lerövidítheti a felgyógyulási időt.

A TPLO műtét következtében sem sípcsont rövidülés, sem sípcsont szögbetörés nem alakul ki, ellentétben a régebben, más klinikákon alkalmazott CWTO műtéttel, ahol egy éket távolítanak el a kutyák sípcsontjából, ami miatt rövidül a sípcsont ill. szögbe törik a sípcsont tengelye, így a műtét nyoma esztétikailag is zavaró lehet.