Dr. Túri Árpád

Dr. Túri Árpád 1955. április 15-én született. Általános iskolai és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. Állatorvos tudományi egyetemi tanulmányai előtt egy évet az élelmiszer higiéniai tanszéken, egy évet az állathigiéniai tanszéken dolgozott.

Az egyetemi tanulmányait 1981-ben fejezte be summa cum laude eredménnyel. Állatorvosként az első munkahelye a Paksi Állami gazdaság volt, ahol 1700 szarvasmarha, 4500 sertés ellátása és részidőben a gazdaság vágóhídján élelmiszerhigiéniai feladatok, szállítás, kontroll volt a munkája.

1982-ben felkérést kapott a két éve bezárt bonyhádi állatkórház újraindítására és sok munkával, a 9 személyes munkaközösség lelkes csapattá kovácsolásával sikerült a bonyhádi kórháznak jó hírnevet, elismerést szereznie.
Vágyott vissza szülővárosába Dunaföldvárra, és erre 1987-ben nyílt lehetősége. Hatósági feladatokkal megbízott üzemi állatorvos lett az egyik dunaföldvári termelőszövetkezetben, majd magánpraxis engedélyt szerzett.

Szarvasmarha-, sertés- és baromfi telepi munkák következtek, de a több mint 10 településen végzett táskás praxis mellett már hetente kétszer kisállat rendelést folytatott a saját kialakítású rendelőjében.

Az állatkórházi szakmai munka iránti igényt érzékelve 1991-ben családi vállalkozásként állat-egészségügyi korlátolt felelősségű gazdasági társaságot alapított, mely később állatkórházi működési engedélyt szerzett.

Az állatkórház az év minden napján 0-24 órában egyaránt fogad kedvtelésből tartott állatokat és haszonállatokat. A folyamatos technikai és szakmai fejlődés eredményeképpen a rendelői munkától a laparoszkópos, arthroszkópos műtéteken át a lovak hasüregi sebészetéig terjed a beteg állatok ellátása. A dunaföldvári állatkórház ambuláns rendelőt működtet Dunaújvárosban és egy szatelit szakrendelőt Kecskeméten. Az állatkórház három Túri állatorvosa mellett négy alkalmazott állatorvos dolgozik és jó néhány asszisztens, gazdasági munkatárs.

Az állatorvos gyakornok képzésben vállalt munkája elismeréseként, Dr. Túri Árpád elnyerte az egyetem gyakorlat vezető mester oktatója megtisztelő címet, az elsők között lett kisállat-specialista szakállatorvos, majd a Magyar Állatorvosi Kamara Lógyógyász specialistája. A Magyar Állatorvosi Kamara aktív tagja, jelenleg is két országos bizottságban tevékenykedik.